Noul drum Grecia – România, prin Makaza (iulie 2014) + info util (prețuri)

10522367_831331270219354_9050392039362359226_o

Nu. Nu vă speriați, nu este cel din poza de mai sus. Asta este doar varianta peisagistică (pentru că există și una asfaltată de pe care nu vezi prea multe lucruri) a căii de acces dintre Marble și Golden, amândouă beach.

Revenind, vorbim aici despre drumul de întoarcere în țară, pe care l-am făcut în noaptea care tocmai a trecut.

Despre noul drumul către Grecia, prin Makaza am scris după ce am ajuns în Thassos și ziceam acolo că porțiunea dintre Gurkovo și Stara Zagora a fost oribilă. Tot atunci ziceam că la întoarcere voi modifica puțin ruta (în zona aia)… și așa am făcut.

RUTA RECOMANDATĂ

Pentru ambele direcții recomand ruta pe care Google Maps o configurează automat dacă setați ca punct de plecare Keramoti, Grecia și ca destinație Giurgiu, România. Mai jos pun ruta de întoarcere, care pentru dus se parcurge exact invers, evident.

KERAMOTI – Chrysoupoli – Komotini – MAKAZA – Momchilgrad – Kardzali – Haskovo – Dimitrovgrad – Stara Zagora – Yagoda – Maglizh – Gurkovo – Veliko Tarnovo – Ruse – GIURGIU

Drumul este foarte bun și noaptea este destul de liber.

 

Setarea rutei pe Google Maps se poate face free și în Grecia, folosind o rețea wireless (de la hotel, de pe plajă, de la o tavernă).

Așadar… am setat ruta pe Google Maps folosind rețeaua wifi a hotelului după care am urcat pe feribot. Evident nu mai aveam niciun fel de conexiune de date, dar ruta a rămas setată. După ce am coborât în Keramoti am urmat întocmai indicațiile Google Maps. Repet… ruta a rămas perfect validă cu tot cu ghidaj vocal. Însă pe GPS nu am mai văzut decât ruta… nicio altă stradă sau drum nu erau afișate. Nici măcar rondurile ci doar partea din rond pe care trebuia să o urmez. Au fost afișate însă rondurile de ieșire de pe drumuri naționale și autostradă.

Cu puțină atenție se poate merge fără conexiune de date. Dacă se schimbă ruta… nu se face reconfigurare, evident.

ATENȚIE la device-urile Android ! Pe drumul către Grecia mi s-a închis aplicația Google Maps în urma unei erori. La redeschiderea aplicației ruta nu mai era setată și nici nu am mai putut să o setez având în vedere că nu mai aveam conexiune de date. Deși sunt fan Android, aveam setată ruta și pe un device Apple în aceeași aplicație Google Maps. Just in case. Și iată… că aveam să folosesc exact back-up-ul. Așadar, recomand folosirea unui dispozitiv mobil cu sistem iOS pentru a evita eventualele neplăceri (nu că ar fi neapărat o regulă).

Se poate folosi și roaming pe zi de la Vodafone (4 euro/zi la activare) sau opținea Travel Data de la Orange (care mi se pare nejustificat de scumpă) sau Go Europe 10 de la Orange cu 1 euro/zi în care sunt incluși 10mb trafic de date. Am considerat că nu e nevoie.

 

Însemnarea despre drumul către Grecia conține și alte câteva informații utile, pe care le găsiți și mai jos puțin modificate, dar și adăugite:

 • Taxa de pod Ruse – Giurgiu (este mai ieftină): 2 euro (ar fi bine să aveți o monedă păstrată)
 • Vinieta de Bulgaria se cumpără imediat după intrarea în țara lor (eu o luasem la plecare și pe cea care să acopere a 8-a zi, cu 30 de lei pentru 7 zile)
 • În Grecia nu este nevoie de vinietă, dar se plătește taxa de autostradă și la întoarcere (la niște bariere) 2,40 euro.
 • Feribotul a costat 26 de euro pentru o mașină (turism), doi adulți și un copil. Mai scump cu 2 euro decât la dus… din cauză de alt service provider. Traverasarea durează aproximativ 35-40 de minute.
 • Motorina din Grecia a fost mai ieftină decât în România: 1,36 – 1,40 euro/litru. Asta la benzinăriile BP. La Shell era undeva la 1,43 – 1,45 euro/litru. Benzina este ceva mai scumpă (decât motorina). Oricum, n-am vrut să alimentez în Bulgaria. Ultima benzinărie înainte de ieșirea din Grecia este una BP, self-service (și în engleză). Totul a mers perfect. Și am primit și chitanță. 🙂
 • La mai toate tavernele din Thassos meniurile sunt și în limba română. Grecii au fost extrem de primitori și de drăguți. Pentru o masă de seară de 2 persoane la taverne am plătit în general 32 – 35 de euro. Parcă toți erau setați la valoarea asta.
 • Pe aproape toate plajele din Thassos (mai puțin Paradise beach, unde două șezlonguri + umbrelă = 7 euro) șezlongurile sunt gratuite pentru cei care fac ceva consumație (nu există o limită minimă).

 

Prețuri:

 • șnițel de pui à la crème – 10 euro
 • caracatiță – 8 euro
 • platou imens cu mix de fructe de mare – 12 euro
 • apă plată 0.5 litri – 0.50 euro
 • fresh de portocale – 4 euro
 • radler (bere + sprite, că ei n-au radler direct) – 3 euro
 • înghețată – 1.5 euro/cupă
 • un pahar de sangria – 4 euro
 • pepene 0.30 euro/kg
 • salata grecească – 5 euro.

 

Vreme bună și vacanță faină.

2 gânduri despre „Noul drum Grecia – România, prin Makaza (iulie 2014) + info util (prețuri)

 1. Am inteles ruta, dar cat timp imi ia sa o parcurg, sunt de calitate drumurile? exista reguli stricte privind limitele de viteza pe diferite zone de drum? adica sta polititia prin tufe sa ma inhate cum e in Romania? sau ei sunt mai ingaduitori?

  Din punct de vedere financiar cum e mai rentail sa fac ruta? cu masina proprie sau cu autocar?

  RăspundeRăspunde
 2. wow, fff multe felicitari, eu anul acesta plec la thassos si chiar cautam asemenea explicati, f amanuntite, eu unul multumesc si chiar f utile, bv tie ca te-ai gandit ca poate si altora le va fi folositor, inca o data felicitari.

  RăspundeRăspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.